Как го казваш

Как го казваш

11 навика в поведението, от които е трудно, но наложително да се отървете


Езикът на тялото има огромно значение, когато общуваме с другите. Макар сами да не обръщаме внимание на някои наши навици в поведението, за околните те са ясно видими. Много важно е да не допускаме вредните навици да ни саботират по време на среща.

"Не е толкова важно, какво казваш, а как го казваш."


Езикът на тялото е много важна част от общуването. Начинът, по който се държим може да изкриви целият смисъла на това, което казваме. За съжаление, лошите навици са най-трудни за преодоляване. Ние дотолкова свикваме с това да скръстваме ръце, да тътрим крака или да извръщаме поглед по време на разговор, че дори не забелязваме, че го правим.

Ето няколко примера за вредни навици, от които е трудно да се отърве човек, но ако успее, ще е само в негова полза.

Нервничене
Ако сте придобили навика да нервничите, ще ви бъде трудно да излезете от това състояние. Въпреки това е важно е да се вземат мерки, за да не демонстрирате нервност или безсилие.

Игра с косата
Оставете косата си на мира. Постоянно ровещите из скалпа  ръце или въртене на кичури е доста дразнещо и разсейващо. Плюс това може да увредите косата си. Може да ви е трудно да се откажете, така че опитвайте да си поиграете със стрес топка вместо с косата си.

Заемане на защитна поза
Много хора скръстват ръцете, когато говорят с някого, само защото не знаят какво да правят с ръцете си. Въпреки това, тази поза може да бъде разтълкувана от околните като проява на неувереност или емоционален дискомфорт.

Правенето на странни неща с ръцете си
Да жестикулираме или да не жестикулираме? Това е въпросът.
Някои хора буквално се вцепеняват, докато говорят, други пък прекалено много размахват ръце.
Жестовете с ръце са ефективен начин да ангажираме аудиторията си. Важно е обаче да се избягва прекаленото жестикулиране. Не се дръжте сякаш дирижирате въображаем оркестър.

Влачене вместо ходене
Начинът по който ходим всъщност е вид демонстрация на увереност или пък липса на такава. Може да ви бъде трудно да си промените походката, но е важно да се движите с увереност и координация.

Забравяте да се усмихвате
Усмивката демонстрира доверие, откритост, топлина и енергия. Без усмивка, човек често изглежда мрачен или надменен.

Явно се разсейвате
Няма нищо по-дразнещо от това да говорите с някого, който очевидно не е ви обръща внимание. Някои хора постоянно се изкушават да проверят телефона си или да гледат встрани. И все пак, ще трябва да запазите този импулс за по-късно, когато не разговаряте. В противен случай ще ви вземат за груб и незаинтересован човек.

Прегърбвате се
Изправете се. Грозните пози лесно се превръщат във втора природа, особено ако стоите приведен над бюрото през по-голямата част от деня. Но прегърбването не просто е неестетично, а е и вредно за гърба ви. Изправете рамене - от това ще спечели и здравето ви и вашето излъчване.

Несъществуващ или агресивен контакт с очите
Ето още един капан в поведението, където умереността е от ключово значение. Идеалният контакт с очите трябва да е "поредица от дълги погледи вместо интензивни погледи", според книгата на Шарон Сейлър "What Your Body Says" (Какво казва тялото ти). Прекалено дългият поглед може да накара опонента ви да се чувства неудобно. От друга страна, липсата на контакт с очите показва отвращение или липса на доверие.

Да сте прекалено застинали
Определено е добре да не скачате постоянно от едно място на друго, но да застинете в зловещо спокойствие по време на разговор също не е хубаво. Това може да накара хората да се чувстват неловко или да им покажете, че не се интересувате от това, което казват. Ако ви е трудно, опитайте да отразявате жестовете на този, който говори. Не го имитирайте, за да не се обиди от това, но едва доловимо копирайте някои от неговите жестове и изражения.

Несъответствие между вербалната и невербалната комуникация
Може да казвате правилните неща, но ако езикът на тялото ви не съвпада с вашите думи, може да се изтълкува от хората погрешно. В действителност, изследователите на Sacred Heart University са се посветили на проучване на този феномен. Според тях "невербалните сигнали носят основната тежест на емоционалното послание".
Източник: 11 horrible body language habits that are hard to quit, but you'll be glad you did

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.