Нотр Дам

Нотр Дам
Най-ценните артефакти от катедралата Нотр Дам в Париж са били спасени от унищожителния пожар, който изпепели част от катедралата в понеделник вечерта на 15 април 2019 г. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от XIII в. Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове.

Около две трети от сложната дървена конструкция на покрива на Нотр Дам, известна като „Гората“, се е срутила в резултат на огъня. Очаква се възстановяването да отнеме години.

notre dame


Нотр Дам, не е само географски, това е и духовния център на Париж. Пред катедралата може да наблюдавате туристи от цял свят, как стъпват на една плоча и се завъртат. Вярва се, че който го направи отново ще се върне в Париж.


Французите започнаха събирането на средства за катедралата чрез дарителска кампания. Първи откликна със 100 милиона евро френският милиардер Франсоа-Анри Пино, съпруг на актрисата Салма Хайек и собственик на групата Kering, притежател на марки като Гучи и Ив Сен Лоран.
Веднага след него с 200 милиона евро се включи най-богатият французин – Бернар Арно, собственик на LVMH, част от която е марката Луи Вютон.

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар. „Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно“, заяви Макрон в понеделник вечер пред горящата сграда.
„Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот“, заяви президентът.

Нотр Дам е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 млн. души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града – Айфеловата кула. Нотр Дам е дала името си на един от най-известните френски романи „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго.

Парижката света богородица - историята на една книга


Готическата катедрала е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно Нотр Дам е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18 в. По време на двете световни войни храмът не понася никакви поражения.

Първият камък на катедралата е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII в. Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през XIII в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.