Не искаме да ви занимаваме с новините в България. Те не са хубави. Ще споделим само една статистика за Народното събрание и колко жени има в него. За другите новини с които ни заливат медиите за да отвлекат вниманието ни от важните неща оставете жизненият ви опит да ви дава отговорите.

Делът на жените от всяка парламентарна група 43 НС:

1. ГЕРБ - 28,57% (24 от 84)
2. "Атака" - 27,27% (3 от 11)
3. ББЦ - 13,33% (2 от 15)*
4. БСП - 12,82% (5 от 39)
5. ДПС - 10,53% (4 от 38)
5. ПФ - 10,53% (2 от 19)
6. АБВ - 9,09% (1 от 11)
7. РБ - 8,69% (2 от 23)

Благодарение на Svetla Encheva, за справка в ЕС са много повече, новина е и, че Дилма Русеф е преизбрана за президент на Бразилия.

Каквото и да се случва, фактът, че България е част от Европейския съюз ни дава свободи. Свободата да пътуваме, да работим… това като увод за съдбата на една жена от Иран, защото за него исках да пиша. Информацията е събрана от световни медии, а увода е за да оценим това, което имаме и да се борим за правата си.

Тя е екзекутирана тези дни в Иран заради убийството на мъж, който се е опитал да я изнасили. 26-годишната Рейхани Джабари беше обесена в затвор в Техеран, въпреки международната кампания с призив за отменяне на присъдата.  Арестувана е през 2007 г. за убийството на бивш служител в министерството на разузнаването на Иран. Правозащитната организация „Хюмън райтс уоч” твърди, че обвиненията срещу нея са повдигнати след разследване с много пропуски.

Кампанията с призив за отменяне на екзекуцията започна миналия месец във Фейсбук и Туитър. Въпреки това, Джабари е била екзекутирана, след като нейните роднини не са получили съгласие от семейството на жертвата за отменяне на смъртната присъда.

По данни на ООН, през 2013 г. в Иран се екзекутирани най-малко 500 души, главно за трафик на наркотици. Източник Би Би Си

26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора. В него тя моли тялото й да бъде използвано за трансплатации.

Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г.

В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора.

В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах… Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане.

Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита…Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щете да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена.

Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар. "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане.

"Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане  Джабари. Публикацията е в "Дейли Телеграф".

У нас има закони. Имаме права. Трябва да се борим за тях.

arabski zheni

Това е снимка, която стана популярна и показва обезличаването на жената в арабския свят