Международен ден на йогата

June 3rd, 20154:22 pm @

0


Международен ден на йогата

Общото събрание на ООН прие резолюция на 12 декември 2014 г., по силата на която 21 юни става Международен ден на йогата. “Обявявайки 21 юни за Международен ден на йогата, Общото събрание на ООН привлича вниманието към всестранните ползи на тази древна практика за здраве и благополучие в нашия съвременен свят“, каза генералният секретар на ООН Бан Ким Мун. Той подчерта способността на йогата да сплотява обществата и да възпитава взаимно уважение.

den joga

21 юни Международен ден на йогата

Заповядайте на 21 юни в Национален дворец на културата – НДК , където за първи път в България ще се чества Международен ден на Йога. На най-дългия ден в северното полукълбо, oт 9 ч. сутринта до късно вечерта НДК ще отвори свободно вратите си за древното учение по йога.
Входът е свободен за цялата програма.

Във фоайето пред залите ще има щандове, педлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири, туристически пакети за Индия, аюрведически продукти и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна.

Програма на Международен ден на йогата в НДК:

9:00 – 10:45 Официалното откриване

10:00 – 17:00 Практики по класическа йога в оборудваната с постелки за йога зала 3 на НДК.

10:00 – 18:00 Лекции по йога в зала 3.1 на НДК.

10:00 – 18:00 Практики по йога за деца и йога за бременни в зала 3.2 на НДК.

10:00 – 18:00 Практики и консултации по аюрведа в зала 3.2 на НДК.

19:00 – 20:30 От Индия, специално за празника – представление на индийската класическата танцьорка на катхак Свати Тивари и музикантите: Акхилеш Бхат (табла), Нафис Ахмед (саранги), Инду Триведи (вокал/хармониум) и Фатех Али (ситар) в зала 3 на НДК

Информацията е от събитието на деня на йога в Facebook – Честването на Международния ден на йога в София.

Какво прави тази древна практика толкова популярна в съвременния свят? Отговорът на Вера Захариева, председател на Българската федерация по йога.

Това е нещо, което много добре знаят всички, практикуващи йога. Радваме се, че и световната общественост в лицето на ООН призна йога за холистична наука, която дава знание за правилния начин на живот, която дава възможност за постигане на по-пълноценно физическо и морално здраве. Йога носи хармонично сливане на човека с природата, с макрокосмоса. Това е достъпен метод, който може да бъде прилаган от всеки обикновен човек. Първото, което трябва да научиш, е да бъдеш добър със себе си и с другите, да бъдеш чист отвън и отвътре – това обхваща мисли, чувства, поведение. Не е необходимо да си отделен от света, за да практикуваш. Напротив, поставени пред различни ситуации и ежеминутни предизвикателства, ние се учим как да постъпваме правилно, да правим правилните избори. Йога ни учи да подчиняваме сетивата на интелигентността ни, да запазваме спокойствие и мъдрост в реакциите си. Една от целите на хората, които се занимават с йога е да работят безкористно за другите.