Мравки

Мравки
Ако живеете в къща или на първия етаж на сграда, вероятно ви се налага да се борите с насекоми. Мравките успяват да достигнат и до по-високите етажи на сградите, намират пролуки и се промъкват до храната в кухнята. Веднъж установили източник на храна, те атакуват дома Ви на огромни армии, бавно, но настоятелно.

Когато живееш в къща се научаваш да се бориш с какви ли не твари – мравки, охлюви и още по-гадните  голи охлюви, мишки, съсели на тавана, с къртици в градината,  мухи и комари през лятото. Но хлебарките, бяха нещо за което бях неподготвена, когато преди години дойдохме в Студентски град в София. И до днес са на първо място в списъка ми за борба с нашественици у дома, наравно може би само с молците.

Може би повечето от нас си мислят, че по-голям вредител от хлебарките няма. Но това не е съвсем така.



Малките мравки – големи вредители у дома


Мравката предпочита протеини и белтъци, което я прави по-сериозен вредител от хлебарката. Например, в болница напада места където има превръзки, кръв… и може да разнесат дори зараза. В домашни условия не са толкова страшни.
Докато хлебарката предпочита повече въглехидрати - оттук и нейното име, мравката предпочита протеини и белтъци, което в някои случай я прави по-сериозен вредител.
Мравките най-често обитават технологичните отвори за отводняване на дограмата. Те определено предпочитат новото строителство, което вече се изгражда с външна топлоизолация. Освен дограмата, и тази изолация работи в полза на мравките.
Тръгват от земята, в един момент пристигат и мравки с крила – това е сигнал, че вече има гнездо на мравки, което ги произвежда. А случката може да се развива и в апартамент на осмия етаж…

mravki

Има няколко начина, като се използват подръчни средства да се справим с нашествието от мравки. В някои случаи използването на химия или на услугите на специалисти по борба с вредителите е необходима, но може да опитаме и сами да се справим.

Това, което знам от баба си и съм правила не веднъж на вилата е посипването със сол. Другите начини са събирани като информация

1.Сол Поръсете със сол зоните, където минават мравките. Те няма да искат да преминават поставената бариера и ще се върнат назад.

2. Подправки Захар, пипер и брашно могат да се окажат недостатъчна защита от мравките, защото това е храна за тях. Можете да защитите продуктите в кухненския шкаф, като поставите в съдовете за съхранение дафинов лист или го залепете за капачката. Можете да използвате подправката и в чекмеджетата, като комбинирате дафинов лист, салвия, пръчки канела и карамфилчета, подправка, чийто аромат мравките не могат да понасят.

3.Тебешир С тебешир очертайте ивици покрай входовете, през които минават насекомите в дома Ви. Мравките ще отбягват тебешира заради калциевия карбонат, който е образуван от черупките на морски животни. Можете да използвате тебеширена пудра в градината, за да отблъснете насекоми и охлюви от растенията. Може да използвате и обикновен тебешир и такъв, който се предлага в магазините за борба с вредителите

4.Брашно Поръсете с брашно покрай задните ръбове на кухненските шкафове и входовете на насекомите. То ще отблъсне мравките и те няма да влязат в шкафовете или в стаята

5.Тиксо Ако мравки са тръгнали към конкретен обект – може и буркан със сладко да е – сложете лента тиксо около него. Може да използвате двойнозалепваща лента, като я захванете за повърхността на масата или кухненския шкаф

6.Борна киселина или боракс Ако трябва да изгоните от дома си мравки или хлебарки, използвайте обикновени пипетки, за да поставите малко борна киселина покрай пукнатините и отворите, откъдето влизат насекомите. С пипетки можете да достигнете до труднодостъпни зони и да поставите пудрата. Трябва да знаете, че борната киселина е токсична, ако се погълне от животни или малки деца.

7.Лимони Използвайте малко лимонов сок, за да обработите зоните, откъдето влизат мравките – врати и прозорци, поставете и настъргана лимонова кора. Капнете малко сок от лимон в пукнатините в стените, откъдето могат да минат насекомите. Цитрусите са много практични срещу хлебарки и бълхи – смесете сока от четири лимона с два литра вода и измийте с тази течност подовете, тъй като те мразят миризмата на лимони. Може да използвате и портокали, още едно приложение за портокаловите кори – да държат на далече мравки и хлебарки

8.Лют пипер Мравките харесват захар, но лютите чушки може да ги прогонят. Поръсете със смлян червен, по възможност лют, пипер зоните където минават мравките.

9.Пудра талк Можете да поръсите покрай входовете на насекомите, около вратите и прозорците. Ефективни са и крем тартар, боракс, сяра на прах, както и мента, засадена около къщата.

10.Оцет Смесете равни части вода и оцет в бутилка спрей и напръскайте по мравуняците и зоните с насекоми. Мравките мразят мириса на оцета и ще избягат надалеч. Можете да използвате течността и по време на пикник или на обяд на открито в градината. Можете да използвате и неразреден оцет.

11. Пудра талк Нетоксичен ефективен репелент е пудрата талк, която можете да поставите покрай входовете на насекомите, около вратите и прозорците. Ефективни са и крем тартар, боракс, сяра на прах, както и мента, засадена около къщата. 

12.Саксии За да унищожите мравуняк може да използвате керамична саксия. Обърнете я и я поставете върху мравуняка, а през отвора налейте вряща вода.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.