На 20 декември 2017 г. Сатурн  сяда на своя трон в Козирог и през следващите две години и половина ще определя строгия, делови, даже хладен, но справедлив тон в живота ни, ще изисква отговорност, ред, дисциплина, точно време, в противен случай няма да ни пусне напред. Завръщането му  в собствения знак Козирог, който в зодиакалния ред отговаря за социалната йерархия бележи начало на  нова астро обиколка, която трае  29, 5 години.

Как влияе Сатурн?

За да разберете какво влияние е имал Сатурн в Козирог върху вашия живот, върнете се в края на 1988 г. до 1991 г. и вижте какво се е случило тогава. През 1989 г. социалистическите обединения се разпадат, настъпва край на студената война, пада Берлинската стена, построена при последното влизане на Сатурн в Козирог – започва период на нови държавни и мултинационални обединения, нови пазарни и политически отношения в цял свят. Корените на това, с което ще се занимавате през следващите три години, могат да бъдат проследени назад до този период.

Какви са основните характеристики на Сатурн

Сатурн е седмата по отдалеченост от Слънцето планета в Слънчевата система, която е и последната видима с просто око. Още от древни времена се е считало, че Сатурн е края на нещата, на света, видима граница, след която няма нищо или пък и да има то е неизвестно, непознато и може би опасно.

saturn pix 2

Планетата Сатурн се движи изключително бавно. Една нейна  обиколка около Слънцето се равнява на 29,5 години, а престоя й  в един астрологичен знак е 2,5 години.  Планетата има особен външен вид, заобиколена е от ослепителни пръстени, които, въпреки че  се разпростират на около 60 000 км, те са с дебелина само един километър. Интересно е да се отбележи, че именно тези зрителни обръчи на пръв поглед случайно, а може и да не е така, но символично се съотнасят с основното качество на влиянието на Сатурн – ограничението.

Какъв е митологичния образ на Сатурн

Според мита Уран или гръцкия Прометей, бил титан, най-мъдър сред боговете. Името му означавало „изпреварващият мисълта“. По заръка на боговете, той имал за задача да сътвори на Земята същества, по-съвършени от животните.

saturn pix 3За да изпълни повелята Уран всяка вечер се съвукуплявал с жена си Гея, земята, но децата, които се раждали, не били достатъчно красиви, поне според неговите критерии, нещо повече, били ужасни, грозни, жестоки и той, ядосан, заповядвал на Гея да ги върне в утробата си. Минало се време и на Гея този товар, създаден от Уран много и дотежал. Тя не знаела как да спре Уран да създава деца и да я кара да ги връща в утробата ето защо решила да се помоли на вече родените си синове за помощ. Единственият, който се отзовал, бил нашият днешен герой, Сатурн. Той приел молбата на Гея като синовна отговорност да спаси от мъки майка си дори с риск да въстане срещу баща си. Измайсторил  остър сърп и една вечер причакал баща си и точно преди да оплоди Гея той замахва със сърпа и отрязва гениталиите му. Така сложил край на творческата мощ на Уран, детронирал баща си и самия той станал господар на света. После създал ред и правила от хаоса, на които се подчинявало всичко живо. Не минало много време обаче, когато един оракул предсказал на Сатурн, че и него го чака съдбата на баща му, кармата трябва да се откупи и това ще стане като един от неговите синове го детронира. Сатурн се изплашил от предсказанието и започнал да поглъща всичките деца, родени от жена му Хера. Богинята обаче сама успяла да го измами като вместо една от своите мъжки рожби подала на Сатурн да глътне камък. Така Зевс, Юпитер бил спасен и сетне на свой ред детронирал  баща си.

the_mutiliation_of_uranus_by_saturn

Основните характеристики на Сатурн са отговорност, създаване на ред от хаоса, дисциплина, решителност дори прекрачване на бащин закон в името на общото благо, но и страх, зависимост от кармичния закон.

Мъдрият и строг Сатурн в астрологията отговаря за ограниченията в живота на човек, но и формира мирозрението като представа за начало и край, кое е възможно да се осъществи, да стигне до резултат и то в рамките на конкретно земно време, а кое рисковано и опасно за живота. На базата на тези рамки и представи за света именно Сатурн помага да си изградим  собствена система от приоритети и ценности.

Съответно следва  самооценка на поведение, самокритика, коригиране съобразно нуждите, да го довежда до самодисциплина, но и мотивация за  работа, която  калява силен дух.

Сатурн е изключително взискателен, дисциплиниращ, поставя много високи цели и е в състояние да доведе човек  да търпи всякакви лишения и трудности докато не постигне резултат.

Докато Сатурн стои в Козирог, което ще е през следващите 2,5 т.е. до 2020 ще  проявява най-силните си характеристики като ще засилва у всички нас черти като честолюбие, повишена работоспособност, предвидливост, пестеливост (пресметливост), високо чувство на дълг и отговорност. Неусетно ще развиваме склонност да възприемаме всяка жизнена ситуация като тежко изпитание и съответно сами да се самоограничаваме. Ще станат важни въпросите за кариера, законност, точно време, дисциплина, ред, но и могат да се изродят до формализъм и бюрократизъм.

Съществена става и темата за постигане на резултат и съответно страха, че няма да може да бъде постигнат. Нереализираните възможности могат да предизвикат силна депресия.

През следващите 2,5 г. именно Сатурн в земния знак Козирог, ще ни учи да възприемаме света като  логичен, закономерен, йерархично организиран и много устойчив, да следваме закона до буква, да си плащаме дълговете и кармичните, да се стремим към организация, последователност, ясна йерархична структура  и ред с права и задължения.

saturn pix 1

Какви по-глобални промени да очакваме през следващите 2,5 години?

Когато Сатурн е в знака Козирог бавно и методично ще  изгони  хаоса и всичко, което е творческа импровизация и ще ги превръща в ред, в структури с граници и с конкретни, ясно разписани правила. Ако някой не се съобразява, то рискува да е пометен от жестоки и безкомпромисни рестрикции.

Хладната, но желязна дисциплина, съобразяването с йерархичните нива със закони, граници, точно време – ще се налагат във всички вертикални прояви на социалния живот  - конфедерации, съюзнически обединения, политически военни, икономически в това число, държави, партии, до рода, семейството, партньорските отношения.

Навсякъде ще се почувства стеснение и ограничение, но не в смисъл на диктатура, а по-скоро на спазване на ред, висока степен на отговорност в полза на всички, които са част от обединението.

И тъй като Сатурн вече няколко месеца е в активен тригон с Уран, който от огнените знаци ще се прехвърли в елемента земя,  в глобален план можем да очакваме трайно узаконяване на мерките и промените, налагани до сега, стабилизиране авторитета на партийни лидери и финансови групировки.

В личен план също могат да се очакват сериозни постижения, особено в сфери, които изискват строителство, организация, воля, дисциплина, методология,  ред. Всички които не се плашат от работа, следват причинно-следствените исторически връзки, плащат си дълговете и съзнателно се подчиняват на кармичния закон всъщност  могат да имат през предстоящата година плавен и безавариен ръст и растеж.

saturn pix 4

Сега сме в последната декада на декември, когато в последните два –три дни на годината да успеем да свършим повече дела отколкото през целия  месец.

От Коледа ще действа законът „Казана дума хвърлен камък“ – предупреждават звездите. Ще е добре да сме  точни,  пунктуални, прецизни, това ще ни помага със Сатурн да се сприятелим.

И няма как и ние ще трябва да се съобразим със зимната енергетика, да наметнем топли шуби, да си определим границите, да спазваме неприкосновеното пространство на другия, да се придвижваме напред внимателно без да се блъскаме, без да бързаме, като спазваме дистанция и ред.

Но така и ще бъде и то ще става съвсем естествено, защо вижте, че на 25-ти Венера също влиза в Козирог и ще направи съвпад със Сатурн – а тази енергия естествено ще ни приземи, ще ни направи по-рационални, практични, някак по-мъдри, няма да ни се иска като децата да се палим и горещим, и трудно ще се хващаме на обещания и лъжи. Ще вярваме само на факти, доказателства и конкретен резултат, на предложения, подписани с подпис и печат.

Това е добър период за работа, за оформяне на договорни отношения, за покупка, продажба, преотдаване на имот, за оправяне на сметки, за оформяне на отношения, включително за изясняване на спорове или пък за подписване на брак.

Очаквайте пълната ми астрологична прогноза за 2018-та година!

Антоанета Салфидж